به گزارش خبرگزاری «حوزه»، آیت الله سید هاشم حسینی بوشهری، عصر امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه با بیان اینکه حوزه های علمیه در حقیقت تداوم دهنده مسیر و حرکت تربیتی انبیا، نبی مکرم اسلام(ص) و به خصوص امام باقر(ع) و امام صادق(ع) هستند، اظهار داشت: در طول دوران غیبت کبری، عالمان دین و حوزه های علمیه در سراسر دنیای اسلام بر روی اندیشه و رفتار جامعه تاثیرگذار بودند و امروز نیز اگر خبری از دین داری مردم است از رهگذر تلاش های مجاهدانه و صادقانه آن ها است.
وی تصریح کرد: عالمان دین در حقیقت پرچمداران دین در هر عصر و شرایطی بوده و هستند و سختی ها را تحمل کرده و مشکلات را به جان خریدند تا در برابر ظلم ها و تعدی ها و حرکاتی که از سوی قدرت های زمان شان برای به حاشیه بردن دین صورت گیرد، مقاومت کنند.
معاون جامعه و روحانیت جامعه مدرسین حوزه با بیان اینکه هرچه زمان سپری شده، تمهیدات بهتری برای حوزه های علمیه اندیشیده شده است، گفت: عصر طلایی حوزه های علمیه در زمان انقلاب اسلامی به رهبری حضرت امام راحل(ره) شکل گرفت که خود تحصیلکرده این حوزه بود.
آیت الله حسینی بوشهری با تاکید براین که امروز بهترین شرایط در اختیار حوزه علمیه است تا پیام روشن خود را به سراسر دنیا منتقل کند، تصریح کرد: کسانی که رسالت اهل بیت(ع) را فرا می گیرند، طلابی هستند که در حوزه های علمیه تحصیل کرده و مرزبانی دین خدا را می کنند.
مدیر حوزه های علمیه افزود: بر اساس کلام علی بن موسی الرضا(ع) اگر پیام اهل بیت(ع) به گوش جهانیان برسد، مردم دنبال روی ما خواهند شد.
وی در ادامه با تاکید بر انسجام حوزه های علمیه، تصریح کرد: حوزه های علمیه در سال های اخیر با یک انسجام بخشی از نظر ساختار تشکیلاتی و برنامه ریزی های صحیح تحت نظارت رهبر فرزانه انقلاب، مراجع عظام تقلید، شورای عالی حوزه و مدیریت حوزه توانسته مجموعه ای فاخر با توجه به نیازهای امروز و فردا جامعه اسلامی شکل دهد.
عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری با اشاره به اقدامات مدیریت حوزه در دوسال گذشته، ابراز داشت: در دوره اول مدیریت تلاش کردیم تا گام هایی را در جهت اهداف بلندی که رهبری معظم انقلاب تبیین کرده اند برداریم و امروز خیلی از انظار متوجه حوزه های علمیه است.
مدیر حوزه های علمیه در ادامه به ارائه گزارشی پرداخت و گفت: بحث سند چشم انداز حوزه در مراحل مختلف انجام گرفته است و یکی از اهداف ما راهبردمداری است تا نگاه به آینده داشته باشیم و بر اساس برنامه ریزی صحیح به افق ها دست پیدا کنیم.
وی با اشاره به تدوین طرح آمایش سرزمینی حوزه های علمیه برای نیازسنجی و انسجام در توسعه واحدهای آموزشی، اظهار داشت: سنجش تعداد مورد نیاز نیروهای انسانی و رشته های تخصصی از دیگر لوازم طرح آمایش سرزمینی است که برای تصویب در شورای عالی آماده می شود.
آیت الله حسینی بوشهری با اشاره به این که حوزه مرکزی در قم است و این شهر مقدس دارای شخصیت های تراز اول است، گفت: البته این صحبت بدین معنا نیست که نسبت به حوزه های استانی بی تفاوت باشیم و ما عنایت ویژه ای به توسعه کمی و کیفی حوزه های استانی داریم.
وی با بیان اینکه به دنبال احیا کردن شکوه گذشته حوزه های علمیه استانی هستیم. تصریح کرد: درخشیدن شوراهای استانی حوزه از مهم ترین اهداف ما بوده است و حوزه های استانی باید پاسخگوی نیازهای مناطق خود باشند.
معاون جامعه و روحانیت جامعه مدرسین با بیان این که سالانه تعداد زیادی از اساتید اخلاق به استان ها اعزام می شوند، گفت: هدف از این اعزام ها این است که طلاب شهرستان فکر نکنند در فضای دور از معنویت هستند و امروز ما می تو انیم ادعا کنیم مدیریت های استانی روند رو به رشدی دارند.
مدیر حوزه های علمیه با اشاره به این که در برنامه آموزشی سطح یک حوزه با اقدامات کارشناسی شده، تغییراتی است، گفت: داوطلبانی که در سطوح مختلف درسی سیکل، دیپلم و فارغ التحصیلان دانشگاهی وارد حوزه می شدند و برنامه واحد نمی توانست پاسخگوی داوطلبان ورود به حوزه باشد، چرا که سطح سنی و تحصیلی آن ها متفاوت است و به همین دلیل برای رفع این مشکل اقداماتی پیش بینی شده است و این طرح امسال در تعدادی از مدارس حوزه علمیه قم اجراء می شود و پس از رفع نواقص احتمالی، در سراسر کشور به اجراء در خواهد آمد.
آیت الله حسینی بوشهری، تدوین طرح مسابقات علمی را از دیگر اقدامات آموزشی عنوان کرد و گفت: این مسابقات ابتدا در سطح مدارس و سپس در سطح استانی و کشوری برگزار می شود و ممتازین شناخته می شوند.
وی تصریح کرد: رقابت علمی در طلاب تاثیر مثبتی خواهد داشت و مدارس ما از حالت بی تحرکی خارج و پویا و بانشاط تر از نظر علمی خواهند شد.
مدیر حوزه های علمیه در ادامه با بیان این که در سال تحصیلی جدید حدود 17 هزار ظرفیت برای پذیرش داوطلبان ورود به حوزه های علمیه اعلام شده است، گفت: همچنین داوطلبین پس از قبولی امتحانات ورودی، در دوره تثبیت و اختبار شرکت می کنند تا با فضای حوزه آشنا شوند و در این مدت می توانند تصمیم گیری کنند که آیا می خواهند این راه را ادامه دهند یا خیر.
آیت الله حسینی بوشهری با اشاره به اینکه حوزه علمیه قم ظرفیت پذیرش 1200 نفر طلبه را خواهد داشت، گفت: این تعداد پذیرش در مقایسه با نیازی که در کشور داریم اصلا قابل حساب نیست و بسیار کم است.
مدیر حوزه های علمیه افزود: برای پذیرش این تعداد از داوطلبان در حوزه علمیه قم نیز دچار مشکلات زیرساختی و تنگناهای مالی هستیم.
آیت الله حسینی بوشهری با بیان اینکه رشته های تخصیی از 16 به 27 رشته ارتقا یافته است، گفت: آموزش رشته های تخصصی را از حوزه علمیه قم به 12 استان تسری بخشیدیم.
وی با بیان اینکه طرح تربیت خانوادگی از سوی معاونت تهذیب حوزه برای طلاب مجردی که وارد دوران تاهل می شوند، برگزار شده است، گفت: در آینده طرح هایی نیز برای فرزندان طلاب پیش بینی خواهد شد چرا که در جامعه نگاه به فرزندان طلاب، نگاه به پدران آن ها است.
مدیر حوزه های علمیه در ادامه با اشاره به اینکه 3 هزار مبلغ ثابت در قالب طرح هجرت داریم، ابراز داشت: معاونت تبلیغ رصد خوبی در زمینه شبهاتی که در فضای سایبری وجود دارد داشته است و همچنین در زمینه آگاه ساختن طلاب به فرق و گروه های مذهبی، آموزش هایی به مبلغان داشته است.
آیت الله حسینی بوشهری با بیان اینکه در سال گذشته 1000 مبلغ برای پاسخگویی به نیاز آموزش و پرورش تربیت کرده ایم، گفت: نسبت تعداد روحانیون برای پاسخگویی به نیاز آموزش و پرورش بسیار پایین است و البته باید اعلام کنم که امروز ارتباط خوبی با آموزش و پرورش داریم و در پی اجرای 11مصوبه مورد تفاهم فی مابین هستیم.
وی با بیان اینکه 16 انجمن در زمینه علمی و 6 انجمن در زمینه اخلاق و فقهی در حوزه های علمیه فعالیت دارند ، گفت: هر سال همایش کتاب سال را نیز برگزار می کنیم و اصحاب قلم در حوزه دست به کار می شود و اثرات جدیدی را خلق می کنند.
مدیر حوزه های علمیه با اشاره به برگزاری جشنواره علامه حلی نیز ابراز داشت: این جشنواره برای طلاب جوانی است که تازه می خواهند دست به قلم شوند.
آیت الله حسینی بوشهری همچنین تصریح کرد: تفاهم نامه های خوبی نیز با مرکز خدمات حوزه علمیه برای افزایش خدمات به روحانیون منعقد کرده ایم.
وی در ادامه به اجرای طرح آموزش های کاربردی و مهارتی ویژه دانش آموختگان حوزه اشاره داشت و گفت: هرساله از حوزه های علمیه طلاب زیادی جذب نهادهای مختلف می شوند و به همین دلیل برای آشناسازی طلاب با فضاهای جدید نیاز بود تا دوره هایی را با همکاری نهادی که طلبه را جذب می کند داشته باشیم.
آیت الله حسینی بوشهری همچنین با اشاره به اقدامات مثبتی که در زمینه بین الملل صورت گرفته است، اظهار دشت: در این بخش همایش های خوبی برگزار شده است و درخصوص الازهر نیز خیلی پیگیر بودیم که ارتباطات را افزایش دهیم و مقام معظم رهبری نیز تاکید داشتند که ارتباط حوزه با این مراکز باید بهتر شود، اما با توجه به شرایط مصر آن گونه که باید این ارتباطات صورت نگرفته است.
معاون جامعه و روحانیت جامعه مدرسین حوزه افزود: رفت وآمدهای عالمان دین ازکشورهای دیگر به حوزه های علمیه تداوم دارد و روحانیون ما نیز در کشورهای دیگر نقش آفرین هستند.
آیت الله حسینی بوشهری در ادامه نشست خبری و در پاسخ به سوالی مبنی بر این که موضع حوزه های علمیه در خصوص افزایش حضور مردم در فضای مجازی و مشکلاتی که گاهی گریبان گیر جامعه می شود، چیست، گفت: رویکرد ما این است که از امکانات پیشرفته امروز در فضای مجازی برای توسعه ارتقای علمی استفاده شود و کسی محروم نشود.
وی همچنین با اشاره به ایده افزایش پهنای باند و استفاده از اینترنت پرسرعت، گفت: ایده اینترنت پرسرعت بسیار خوب است، اما از رهگذر این اینترنت پرسرعت علاوه بر افزایش یافته های علمی برای موارد نامناسبی که در فضای مجازی وجود دارد استفاده می شود و ممکن است مشکلاتی را برای فضای اخلاقی جامعه ایجاد کند.
مدیر حوزه های علمیه تصریح کرد: مسئولان دولتی باید زیرساخت ها را کامل کنند و جلوی نفوذ دیگران را برای پراکنده کردن مسائل غیراخلاقی در فضای مجازی بگیرند و سپس به افزایش اقدامات در این زمینه بپردازند و در عین حال تاکید داریم دین هیچ گاه مانع رشد علم نشده است.
مدیر حوزه های علمیه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه گاهی مراجع بزرگوار تقلید نسبت به امور آموزشی حوزه دغدغه دارند و در این زمینه چه تمهیداتی اندیشیده شده است، گفت: دغدغه بزرگان و مراجع تقلید را می ستاییم و همه ما باید به گونه ای باشیم که به وضعیت موجود رضایت ندهیم و با نگاه بلند انسانی اعتراف می کند که نقص وجود دارد و باید برطرف شود.
آیت الله حسینی بوشهری افزود: این مسئله که مراجع عظام تقلید دغدغه امور آموزشی دارند را درک می کنیم و با توجه به شرایطی که امروز در جامعه داریم، حوزه های ما باید چند قدم جلوتر باشد و تمام تلاش مان این است که سطح علمی حوزه ها را بالا ببریم اما در عین حال معتقدیم در وضع موجود نیز بالاترین کارایی و نقش را در عرصه های مختلف تربیتی و اخلاقی جامعه ایفا می کنیم.
وی در ادامه با اشاره به اینکه شروع سال تحصیلی جدید حوزه های علمیه در سال 93-94 از روز 16 شهریور برابر با 11 ذی القعده و همزمان با ولادت امام رضا(ع) در مدرسه فیضیه صورت می گیرد، گفت: آیت الله العظمی مکارم شیرازی در این مراسم سخنرانی خواهند کرد و امیدوارم طلاب و فضلا و اساتید حضور پررنگی در این مراسم داشته باشند.
مدیر حوزه های علمیه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه برای کاهش تعطیلات در حوزه چه اقداماتی شده است، گفت: تقویم آموزشی برای حوزه ها تدوین شده است و بر این اساس مدارسی که می توانند درس و بحث حوزه را با توجه به فصول آن ها زودتر آغاز کنند و دیرتر به اتمام برسانند، از تعطیلات شان کاسته می شود و از این طریق به دغدغه کاهش تعطیلات توجه شده است و در مجموع در برخی مدارس یک ماه به دوره بحث و درس آن ها افزایش یافته است.
آیت الله حسینی بوشهری افزود: درست است که درس و بحثی در ایام تعطیلات صورت نمی گیرد اما حوزه های علمیه ما همیشه در عرصه تبلیغ و پژوهش فعال است و رسالت حوزه ها هیچ گاه تعطیل پذیر نیست.
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی براین که چرا حوزه افزایش ظرفیت زیادی برای پذیرش داوطلبین ندارد و این آیا به دلیل سنتی بودن حوزه ها است، گفت: شرایط جامعه به ما اجازه نمی دهد که در گذشته بمانیم و ما امروز نیازمند حوزه پاسخگو و فعال هستیم نه منفعل؛ تک تک نیازها جلوی چشمان ما قرار دارد و دو مسئله اساسی کمبود زیرساخت ها و امکانات به ما اجازه نمی دهد تا افزایش زیادی در پذیرش داوطلبین داشته باشیم.
مدیر حوزه های علمیه تصریح کرد: البته در این زمینه دولت ها به حوزه ها گاهی کمکی داشته اند که خداوند خیرشان دهد، اما کافی نبوده است.
آیت الله حسینی بوشهری با تاکید بر اینکه حوزه های علمیه تنها به کمیت افزایش پذیرفته شدگان توجه ندارد، گفت: یکی از اصول مورد توجه ما کیفی سازی نیز است و کسانی که می خواهند وارد حوزه شوند باید از نظر اخلاقی و تربیتی نمونه باشند چرا که دین مردم با آن ها سروکاردارد.
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در خصوص ارتقای توجه به معارف قرآنی در حوزه ها اظهار داشت: حوزه های علمیه اقدامات خوبی را در سطح قرآنی داشته است؛ دروس تفسیر قرآن کریم درچندسال گذشته از عدد انگشتان یک دست تجاوز نمی کرد، اما در آخرین گزارشی که داشتیم بیش از 200 درس تفسیر در حوزه برگزار می شود و روند به تکامل است و دارالقرآن ها نیز در این مسیر گام بر می دارند و البته باید بگوییم تا رسیدن به وضعیت مطلوب فاصله بسیاری داریم.
مدیر حوزه های علمیه تصریح کرد: طلابی را داریم که از حوزه ها اجازه می گیرند تا در سال اول تحصیلی به حفظ قرآن بپردازند و سپس وارد حوزه ها شوند و رهبری نیز عنایات ویژه ای نسبت به گسترش معارف قرآنی در جامعه دارند که این مسئله خود موجب تشویق برای ایفای نقش فعال در عرصه قرآنی است.
آیت الله حسینی بوشهری همچنین به ارائه آماری از تعداد مدارس علمیه سراسر کشور و طلاب تحصیل کننده در حوزه های علمیه پرداخت و اظهار داشت: 450 مدرسه علمیه در سراسر کشور داریم که همواره مورد ارزیابی قرار می گیرند و در سال گذشته فقط به 422 مدرسه علمیه اجازه دادیم تا داوطلبین را پذیرش کنند، چرا که باید شرایط لازم را برای پذیرش داوطلب داشته باشند.
مدیر حوزه های علمیه در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگار حوزه مبنی براینکه تاکنون چه اقداماتی برای اجرای رهنمدهای مقام معظم رهبری در زمینه تحول حوزه صورت گرفته است، اظهار داشت: مجموعه ای از فرمایشات رهبری معظم انقلاب در خصوص حوزه و تحول در حوزه تنظیم شد و اولویت بندی نیز صورت گرفت و در شورای عالی حوزه های علمیه به تصویب رسید و به معاونت های حوزه جهت اجرا ابلاغ گردید.
وی تصریح کرد: بحث آموزش زبان عربی به طلاب یکی از مطالبات معظم له بوده است و حوزه ها در این راستا گام هایی برداشته اند و خوشبختانه امسال این مسئله را از چند ماه قبل پیگیری کردیم.
مدیر حوزه های علمیه همچنین افزود: طرح هایی که می توان به سرعت به دغدغه ها و انتظارات رهبری از حوزه پاسخ داد را در حال پیگیری هستیم و طرح های جامعی را که زمان بر است معاونت ها پیگیر هستند و گزارشات پیشرفت کارهای خود را می دهند.
وی همچنین در پاسخ به سئوال دیگر خبرنگار حوزه مبنی بر اینکه یکی از دغدغه های مراجع تقلید خروج طلاب از قم و هجرت آن ها به شهرستان ها است؛ چه تمهیداتی در این زمینه پیش بینی کرده اید، اظهار داشت: مرکز مدیریت حوزه های علمیه نیز حقیقتا چنین دغدغه ای را دارد و ما در جلسات با نمایندگان طلاب و فضلا این مطلب را انتقال داده ایم و اقداماتی را نیز معاونت آموزش حوزه ها در این راستا انجام می دهد و اطلاعیه هایی را صادر می کند مبنی بر اینکه برای تکمیل کادرهای اداری و آموزشی مدارس شهرستان ها طلاب و اساتید را جذب کند.
مدیر حوزه های علمیه افزود: همچنین در قالب طرح هجرت نیز طلاب به شهرستان ها اعزام می شوند؛ البته هنوز راضی نیستیم و تقاضا داریم از طلابی که می توانند در شهرستان ها ساکن شوند به ما اعلام کنند تا زمینه اعزام شان را فراهم کنیم.
آیت الله حسینی بوشهری در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار حوزه مبنی بر اینکه ارتباط حوزه با دولت چگونه است و به ویژه در زمینه فرهنگی به دغدغه های حوزویان توجه صورت گرفته است، افزود: گاهی دولت ها نقطه نظرات خاص خود را دارند و حوزویان نیز آن ها را تایید می کنند و همراهی دارند اما گاهی نیز نقطه نظراتی از سوی دست اندرکاران دولت بیان می شود که نیاز به نقد دارد که توسط مراجع تقلید، اساتید و فضلا پاسخ داده می شود.
وی افزود: حوزه های علمیه خود را در نظام اسلامی دیده بان می دانند و از فرهنگ اسلامی مرزبانی می کند و هرجا مسئله ای را مشاهده کنند که در راستای اخلاق و فرهنگ جامعه اسلامی نیست خیرخواهانه تذکر می دهند و مجموعه دولت و دست اندرکاران فرهنگی نیز ترتیب اثر خواهند داد.
آیت الله حسینی بوشهری در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه برای توجه به حضور غیاب سطوح عالی چه تمهیداتی اندیشیده شده است، گفت: حضور طلاب با تعیین سیستم حضور غیاب افزایش یافته است و طلاب جدیت بیشتری را برای حضور در کلاس های سطوح عالی احساس کرده اند.
وی در پایان در پاسخ به سوال دیگری در خصوص میزان ارتباط طلاب با سیاست، گفت: سیاست با حوزه عجین چرا که سیاست ما عین دیانت ما است؛ اما آن چه مهم است طلبه های ما در مرحله درس و بحث نباید دچار سیاست زدگی شوند اما باید با بصیرت و شناخت زمان آشنا باشند.
مدیر حوزه های علمیه خاطرنشان کرد: ما حاضر نیستیم طلبه بی تفاوت به جامعه معرفی کنیم، اما طلبه ای که به بحث های جناح های سیاسی کشیده شود نیز تاثیری نخواهد داشت.